Total Pageviews

Friday 27 January 2012

Kvarner, otoci i gorje

Čarobni Kvarner pod obroncima Učke

Područje Kvarnera vidi se kao na dlanu s planine Učka, s koje puca pogled na Rijeku, prema Velebitu i Gorskom Kotaru, dok se u pozadini naziru Alpe, vidi se istarski poluotok prema Tršćanskom zaljevu i dalje do Venecije, a prema jugu pogled seže skroz do srednjedalmatinskih i kvarnerskih otoka i nepregledno plavo prostranstvo Jadrana. 

 

                               

PodnoUčke prostire se čarobna Opatija i njena otmjena rivijera koju miluju valovi u prividno zatvorenom zaljevu s kvarnerskim otocima Krk, Cres i Lošinj. Gorski masiv Učke prirodna je zaštita hladnim strujanjima pa su Opatija i pitoma mjesta iz njene niske Volosko, Ika, Ičići, Lovran, Medveja, Mošćenička Draga, turistička mjesta s jednim od najugodnijih klimatskih područja, mjesta gdje se je Mediteran uvukao najbliže srednjoj Europi.

 

Opuštajuća sredozemna klima

 

 

Ugodna i blaga klima podarila je liburniskoj rivijeri (zove se prema drevnom ilirskom plemenu!)i kvarnerskim otocima raskošni biljni pokrov, pa je tako zaštitini znak Opatije kamelija, ali vrlo je rasprostranjen lovor, po kojemu je prozvano predivno mjesto Lovran, ali i druga vrlo bujna i atraktivna mediteranska vegetacija. Opatija je dobila još 1889. status odmorišnog mjesta, a davne 1873. dobila direktnu željezniču liniju iz Beča do Matulja, što je za tradicionalne goste liburnijske rivijere i nadalje vrlo aktualna.


Blaga klima omogućila je još u monarhijskim vremenima ugled lječilišnog mjesta nakon što je carska obitelj i predstavnici visokog društva Opatiju odabralo za ljetnu rezidenciju.
Zahvaljujući tome Opatija i njena rivijera, ali i otoci Mali Lošinj i Krk, tradicionalna su turistička mjesta s raskošnim hotelima i parkovima, otmjenimi romantičnim vilama.


Pored Opatijske rivijere koja je najpoznatija, nalaze se ovdje još ostala predivna područja kao Crikvenička rivijera i rivijera Novi Vinodolski te otoci Lošinj, Krk, Cres i Rab. Od svih kvarnerskih otoka, Krk je s kopnom povezan mostom, a za druge kvarnerske otoke postoje trajektne linije.
U toj divnoj sprezi mora i planina, nalazi se mnogo kampova s predivnim plažama, hotela, vila, bungalowa i apartmana.


 

No comments:

Post a Comment